”Det är så nonchalant” – hör Lena Persson och andra om oron och besvikelsen bland de husägare som får sämre betalt av LKAB för huset än sina grannar i Malmberget Foto: Randi Gitz, SVT

Besvikelse bland husägare i Malmberget – får sämre betalt av LKAB än grannarna

Publicerad

När gruvan ska bli större köps de flesta hus i Malmberget upp av gruvbolaget LKAB. Men en liten grupp hus blir kvar. LKAB anser inte att de påverkas av gruvbrytningen och vill ge dem sämre betalt för husen – men flera husägare är kritiska. 

Husen i Östra Malmberget, eller Malmsta, köps upp av gruvbolaget LKAB till 125 procent av marknadsvärdet i Gällivare, eller mot att husägarna får ett nytt hus på säker mark. Men för en liten grupp hus som står kvar gäller inte samma regler. 

LKAB hänvisar till Mark- och miljödomstolen, där man fastställt ett maxvärde för hur mycket marken får röra sig innan folk måste flytta. De sista husägarna har erbjudits att bli utlösta år 2022, men till ett lägre pris. De går miste om de extra 25 procent som övriga husägare fått och de blir inte erbjudna ett nytt hus i Gällivare. 

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Flera boende håller inte med om att de inte påverkas. De klagar på dåligt vatten, sättningar, att det dammar och att det ibland öppnas slukhål i vägarna. De vill också få ett nybyggt hus på säker mark. Så som deras grannar fått. I bostadsbristens Gällivare är också priserna höga och husägarna är oroliga för att pengarna inte räcker till ny bostad på orten. 

Oro för framtiden 

Lena Persson hade hoppats att huset skulle vara hennes pensionsförsäkring, men nu är hon orolig för framtiden.  

– Det är så nonchalant, säger hon om gruvbolagets hantering – hör henne och andra boende berätta i klippet ovan. 

Halva området nedlagt  

Östra Malmberget blev 2012 i ett avtal mellan kommunen och LKAB klassat som ett utvecklingsområde. 

Här skulle 300 hus inte påverkas särskilt av gruvdriften och därför skulle området få bli kvar och blomstra. Men nu är bara halva området kvar. Deformationerna har spridit sig ytterligare och hälften av området har lösts in och rivs i sommar.  

Strax intill det som ska rivas bor husägarna kvar. Det skiljer bara en villaväg. Ändå hänvisar LKAB till Mark- och miljödomstolens riktlinjer om vad som anses vara påverkan från gruvdriften.  

– De här 144 husen ligger utanför vårt påverkansområde och i måste dra gränsen någonstans, säger Bo Krogvig, direktör för strategiska projekt vid LKAB. Annars kan ju vem som helst komma och kräva vad som helst.  

Kommunen vill avveckla  

Även kommunen anser att det är dags att avveckla hela området. Gällivare kommun tycker att LKAB går på en hårdare linje nu jämfört med när avtalet om området skrevs år 2012. 

De anser också att förutsättningarna för området förändrats och att man borde göra ett tilläggsavtal. 

– Jag tycker det är tråkigt och en tillbakagång till en mer striktlinje från LKAB:s sida, säger Henrik Ölvebo (MP) kommunalråd i Gällivare. Jag hoppas vi kan hitta en samsyn kring hur det här området är påverkat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet