lägenhets dörr med titthål och polsskylt ”avspärat”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förundersökningsledaren Erik Lampinen berätta om tragedin i klippet. Foto: SVT

Oroliga grannar ringde polisen i maj – systrar i Luleå levde isolerade

Uppdaterad
Publicerad

De två kvinnor i 50-årsåldern som hittades döda i en lägenhet i Luleå den 16 juli var systrar, och enligt grannar som SVT talat med mycket tillbakadragna.

– Det var ingen som kände dem, säger en som bor i samma hus.

Redan i maj ringde oroliga grannar till polisen då de inte hade sett systrarna på länge. Då var båda kvinnorna vid liv.

Efter att preliminära obduktionsrapporten för båda kvinnorna kommit går det att fastslå en sak – det finns ingen tydlig dödsorsak. Polisen har fortfarande inte lyckats identifiera den andra kvinnan men allt talar för att de är systrar.

Två kvinnor hittade döda i Luleå

Höll sig för sig själva

Systrarna, som hade bott i området under en längre tid, höll sig alltid för sig själva, berättar grannar för SVT:s reporter. Efter att en nära anhörig gått bort för drygt ett halvår sedan kunde det gå flera dagar innan kvinnorna syntes till i bostadsområdet.

– Innan såg man ena systern i alla fall gå och handla någon gång i veckan, men efter den anhöriga gick bort var det var det mycket mer sällan, berättar en granne för SVT.

Polisen besökte kvinnorna

I maj kontaktade grannar polisen när kvinnorna inte synts till på ett tag. Polisen bekräftar att de kontrollerade bostaden och då var de vid liv och ville bli lämnade i fred.

I juli började en lukt sprida sig i trapphuset.

– Jag ringde Lulebo eftersom det inte gick att vara i trapphuset på grund av lukten. Jag tänkte att nu får de säga åt dem att ta ut soporna, säger en granne och syftar på kvinnorna.

Ingen misstanke om brott

Polisen tillsammans med Lulebo kontrollerade lägenheten, där båda kvinnorna hittas döda. Polisen misstänker att de varit döda en längre tid men misstänker inget brott.

Ärendet rubriceras som dödsfall utan brottsmisstanke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Två kvinnor hittade döda i Luleå

Mer i ämnet