Öroninflammation ofta självläkande

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio öroninflammationer går över utan antibiotika, trots att många förväntar sig eller nästan kräver att få ett recept av doktorn. Speciellt vill kanske småbarnsföräldrar få medicin utskriven ”för säkerhets skull”.

Även bland läkare har det funnits en oro för att farliga komplikationer vid öroninflammationer skulle öka när reglerna för antibiotikaförskrivning skärptes 2000. Det visar en studie, av bland andra öronläkaren Frida Enoksson i Skåne, där förekomsten av den allvarliga komplikationen mastoidit hos barn mellan 1993 och 2007 har studerats.

-Vi kunde inte se någon ökning när de nya riktlinjerna kom, säger hon.

Fakta: När ditt barn har ont i öronen

Om ditt barn drabbas:

* Kontakta närmaste vårdcentral, som ska kunna erbjuda undersökningstid inom ett dygn.

* Acceptera om läkaren inte skriver ut antibiotika, men var vaksam på tecken på försämringar.

* Om barnet, trots medicin mot feber och värk, har hög feber och mycket ont eller om trumhinnan har brustit ska det som regel behandlas med antibiotika.

* Så kallade öronbarn, som haft minst tre öroninflammationer under ett halvår, bör undersökas av specialist. Öronbarn får som regel antibiotika och ibland även kirurgisk behandling där rör sätts in i trumhinnan.

Svåra sjukdomstillstånd som kräver antibiotikabehandling:

* Mastoidit, labyrintit och meningit är svåra, men sällsynta, komplikationer vid öroninflammation.

* Mastoidit syns som en rodnad och svullnad bakom örat och är tecken på att inflammation spridit sig till skallbenet.

* Vid labyrintit sprider sig inflammationen till innerörat och kan orsaka hörselskada och balansrubbning.

* Meningit innebär en hjärnhinneinflammation, som kan vara livshotande.

* Alla tre tillstånden kräver antibiotikabehandling. Fallen av meningit hos barn har minskat med den allmänna vaccination mot allvarliga penumokockinfektioner som infördes 2009.

Källa: Läkaren Frida Enoksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.