Dioxin är ett av de farligaste miljögifterna och i den vilda Östersjölaxen har man hittat så höga halter att EU infört exportförbud och kräver varningstext för att den ska få säljas i Sverige.
2013 sjönk försäljningen från 50 ton till ett ton efter att Uppdrag Granskning avslöjat att laxen sålts till utlandet – trots exportförbudet.
Nu hoppas BD Fisk få fart på försäljningen igen och riktar in sig på restaurangerna.
”Vill inte förgifta våra kunder”
– Om man tittar på Livsmedelsverkets rekommendationer så kan du äta den ett par gånger per år beroende på om du är ung eller fertil. Det är inte en giftig fisk men man ska inte äta för mycket av den, säger BD Fisks vd Per Forsberg.
Men från restaurangbranschen verkar det vara kalla handen:
– Den är rödlistad, innehåller höga halter av dioxiner och har dessutom en annan smak än den odlade laxen, säger Mattias Elfmark, kökschef på Bistro Norrland.
– Vi vill inte förgifta våra kunder utan föda dem, säger Kenneth Skoglundh, kökschef på Live.
Liten del av försäljningen
Det ska sägas att den vilda Östersjölaxen utgör en väldigt liten del av BD Fisks lax försäljning. Den klart dominerande är den odlade norska laxen där dioxinhalterna är betydligt lägre.
Men BD Fisk ägs av yrkesfiskare och många av dem hävdar att de ätit Östersjölax i många år och bara mått bra av det.
– Många yrkesfiskare är ju uppfödda på den vilda laxen. Dessutom sägs det att det är farligare att avhålla sig från att äta lax i stället för att äta den, trots dioxinhalten. Det finns många ämnen i den som är nyttiga. Jag har inget belägg för det men det är sådant som yrkesfiskarna själva pratar om, säger Per Forsberg.