Överbefälhavare Micael Bydéns råd till regeringen är att utöka den militära avdelningen i Kalixfors, Kiruna kommun. Foto: Claudio Bresciani/TT

Överbefälhavaren: Utöka militära avdelningen i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen höll Sveriges Överbefälhavare Micael Bydén presskonferens om omvärldsutvecklingen. Förutom Ukraina, Nato och kärnvapen berättade ÖB att Försvarsmakten vill skapa en ny avdelning i Kalixfors, Kiruna kommun.

De militära råden som ska lämnas in till regeringen är tanken att det militära skjutfältet i Kalixfors ska bli en typ av filial till ett regemente. Det meddelade Micael Bydén, ÖB, under dagens presskonferens.

– Den militära närvaron i övre Norrland förstärks med en etablering i Kalixfors. Regionen kräver etablering av infrastruktur och logistik, varför vi rekommenderar inrättandet av ett detachement, sa Bydén under presskonferensen.

Syftet med etableringen är att stor vikt läggs vid försörjningslinjen mellan Narvik och Kiruna.

Vilket regemente som underavdelningen ska tillhöra är fortfarande oklart.

– Jag vet faktiskt inte mer än vad som sades på pressträffen men söker information internt. Jag återkommer om det är en fråga för I 19 att kommentera, skriver Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norrbottens regemente ! 19,  i ett sms till SVT.

Artikeln uppdateras när mer information finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.