Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårfloden gör att Torneälven svämmar över. Hör SVT:s meteorolog berätta om läget och när flödet kan sjunka undan i videon ovan. Foto: Sofie Kieri

Översvämningar i Övertorneå: ”Vi är förberedda på ett värsta scenario”

Uppdaterad
Publicerad

Åkrar och en del vägar i Övertorneå är översvämmade av vatten och SMHI varnar sedan en tid tillbaka för höga vattenflöden i Torneälven.

–  Vi har en viss vana av höga vattenflöden och är förberedda för ett värsta scenario, säger Simon Abrahamsson, VA-chef i kommunen.

Det är snösmältningen tillsammans med regn som orsakar flödena och som gör att SMHI går ut med en varning och det ser ut att bli fortsatt regn under veckan.

Förberedda på situationen

– Mer regn är förstås inte bra, men jag är inte speciellt orolig. Under de senaste två dagarna har vattnet sjunkit tillbaka drygt 20 centimeter. Vi har satt in extra åtgärder i reningsverket och även förberett oss för eventuella elavbrott. Skulle det behövs kan vi kalla in extra personal till räddningstjänsten.

”Jag har sett värre”

Övertorneå kommun förbereder sig varje år för höga vattenflöden och översvämningar.

– Jag har sett värre lägen än de höga vattenflöden vi har nu.

Är det några hus längs med älvkanten som har drabbats av översvämning?

–  Nej, som tur är, säger Simon Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.