• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Patric Lundström (S), Piteå kommuns nya kommunalråd, uppger att det var nervöst inför måndagens omröstning. Hör hans hjärtefrågor i videon ovan. Foto: Anders Hjertström/SVT

Patric Lundström (S) blir Piteås nya kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Patric Lundström (S) är Piteå kommuns nya kommunalråd tillsammans med nuvarande kommunalrådet Helena Stenberg.

– Min fru skickade sms och bad mig komma ihåg att andas under gårdagskvällen, säger han.

Sent på måndagskvällen blev det klart att Patric Lundström blir Piteås nya kommunalråd. Slutliga beslutet fattas dock av kommunfullmäktige den 13 september.

Patric Lundström har sedan valet 2018 suttit som vice ordförande i Pireva och sedan 2020 ordförande i arbetarekommunen. Han är även ombudsman i IF Metall.

Patric Lundström tar över efter Anders Lundkvist (S) som har suttit som vice ordförande i kommunstyrelsen sedan 2017, men avgår vid årsskiftet.

– Telefonen har smattrat hela tiden och igår kväll hade jag svårt att komma till ro, säger Patric Lundström som uppger att det var riktigt nervöst inför och under omröstningen.

41 röster mot 18

Patric Lundström var valberedningens förslag och valdes med 41 röster mot 18 av kommunens Socialdemokrater. Totalt fanns 67 ombud men bara 59 avlade sina röster.

Patric Lundström berättar att det var nervöst in i det sista eftersom det alltid kan uppstå saker längs vägen.

– Först när det kom upp på skärmen, det var en digital omröstning, kunde jag pusta ut. Min fru sa senast i torsdags ”ska vi inte dra oss ur?” eftersom vi levde i sådan limbo. Jag säger vi eftersom vi gör detta som familj, säger Patric Lundström.

Varför ville du bli kommunalråd?

– Jag tror jag kan göra stor skillnad och påverka. Jag fungerar också bra i kontakten med Piteåbor. Många frågar: Vad har du för visioner? Men visionerna ska komma från paritet och sedan ska jag och Helena Stenberg försöka förverkliga dem i samband med andra partier då vi inte har egen majoritet.

Vill satsa på landsbygden

Det blivande kommunalrådet säger att han vill fokusera på tillväxt och landsbygden i och med de nya industrisatsningarna som väntar närliggande kommuner.

– Jag tror på tillväxt i Piteå. Det sker många industrisatsningar runt om, som Skellefteå och Boden, men vi har uteblivit på den kartan. Så vi måste diskutera hur vi kan göra Piteå till en attraktiv kommun att bo i och sedan pendla till Skellefteå, Boden eller Luleå. Så det behövs satsas på landsbygderna, mer hyresrätter och tomter och knyta ihop allt med staden, säger blivande kommunalrådet Patric Lundström (S).

Slutliga beslutet fattas av kommunfullmäktige den 13 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.