En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en flygbild av  Northvolts stora anläggning i Skellefteå med många parkeringsplatser och omgivande skog. Den högra sektionen visar Tomas Backeström, chef för hållbar tillväxt i Piteå kommun. Han är klädd i en mörkblå väst och  blå skjorta, med en mikrofon fastsatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Erbjuda karriärväxling” – hör Tomas Backeström, en av Piteå kommuns chefer, om ambitionen att behålla kompetensen efter Northvolts stora varsel. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Piteå kämpar för att behålla folk när Northvolt varslar

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt i Skellefteå ska varsla 1 000 personer. Grannkommunen Piteå, tillsammans med flera andra aktörer, kraftsamlar nu för att behålla kvar kompetensen i norra Sverige.

Northvolt befinner sig i en ödesvecka och måste betala 287 miljoner kronor i skatter och avgifter till Skatteverket senast den 14 oktober.

Sedan tidigare har bolaget meddelat att 1 000 personer kommer att varslas från fabriken i Skellefteå. När detta blev känt räckte Piteå kommun ut en stöttande hand.

Ekonomisk kris för Northvolt

Vill behålla kompetensen i norr

Kommunen har nu bildat en intern samverkansgrupp för att hantera frågor som kan uppkomma med anledning av varslen. Det handlar bland annat om att försöka hålla kvar de drabbade i norra Sverige.

– Här finns en kompetensbrist och vi behöver bli fler. Det är därför mycket angeläget – både för Skellefteå och för regionen i övrigt – att den varslade arbetskraften inte lämnar norra Sverige utan att dessa människor i stället kan fortsätta att bo, trivas och livnära sig i regionen, säger Patric Lundström, kommunalråd i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet