Det brukar vara trångt på Noliamässan men coronapandemin har skapat en kris som gör att Piteå kommun satsar ytterligare sju miljoner kronor för att rädda mässbolaget från konkurs. Foto: SVT arkiv

Piteå kommun gör mångmiljonsatsning för att rädda Nolia

Publicerad

Piteå kommun beslutade i dag att satsa ytterligare upp till sju miljoner kronor för att rädda mässbolaget Nolia undan konkurs.

– Vi ska ta Nolia genom pandemin, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S)

Mässbolaget Nolia har drabbats hårt av coronapandemin och omsättningen har sjunkit som en sten.

Två av tre anställda har sagts upp och förlusten 2020 var 14,6 miljoner kronor.

Sju extra miljoner

Ett aktieägartillskott från Piteå, Umeå och Skellefteå kommuner hyfsade till förra årets bokslut, men smittspridningen av covid-19 är fortsatt stark och även 2021 kommer att bli ett ett förlustår.

Skellefteå kommun har hoppat av och nu måste Piteå och Umeå kommuner satsa ytterligare sju miljoner kronor för att rädda Nolia och den mångmiljonsatsningen är på gång.

Piteås kommunfullmäktige fattade sitt beslut att säga ja på måndagen.

– Jag vill vara tydlig med att de här pengarna kommer från en intern transaktion inom vår kommunala bolagskoncern, så vi skjuter inte till några skattepengar som skulle ha gått till skola, omsorg eller annat, men om vi inte gör det här så hamnar bolaget på obestånd nu, säger Piteås kommunalråd  Anders Lundkvist (S).

”Måste förnya sig”

Enligt honom hade det varit lika dyrt  att avveckla bolaget och betala fordringsägarna som att gå in med ett nytt aktieägartillskott, det andra på ett år.

– Vi  ser ett stort värde i att rädda Nolia och ta mässbolaget genom pandemin och efter det får vi diskutera bolagets framtid. Jag tillhör de som tycker att Nolia måste förnya sig, men det är ett uppdrag för styrelsen, säger Anders Lundkvist.

Men moderaterna var ett av de partier som var emot mångmiljonsatsningen.

– Vi ska inte leka riskkapitalister och köpa mer aktier i ett bolag med en tveksam framtid. Vi tycker att någon annan, någon driftig entreprenör, kan gå in i mässbolaget i stället, säger gruppledaren Håkan Johansson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.