Det första myntet såg ut som en helt vanlig enkrona, men med den skillnaden att i stället för ”Carl XVI Gustaf” stod ”Vår horkarl till kung” präglat på myntets ena sida. Det upptäcktes i Piteå och snart började fler mynt dyka upp runt om i landet.
Men idag trädde alltså myntets skapare fram under en pressvisning med den konstnärsdrivna konstmässan Supermarket i Stockholm. Mattsson hörde själv av sig till konstmässan som tackade ja till att presentera myntförfalskaren och dennes 30 minuter långa film ”Kungaexperimentet”. Fredrik Mattsson arbetar som copywriter och har ingen bakgrund som konstnär. Han kallar det hela för ”en roande och oroande resa”. Han sade på presskonferensen efter att filmen visade att han inte tänker berätta varför han tillverkade mynten.
– Det ligger inte i mitt uppdrag som amatörkonstnär.
Beredd att åtalas
Sammanlagt tillverkade han åtta mynt – men de var aldrig i omplopp utan placerades ut strategiskt. Den 72-åriga kvinnan som först hittade myntet och kontaktade media, var i själva verket Mattssons mamma. Konstnären säger att han bekostat hela projektet själv och att han är beredd på att åtalas.
– Jag är beredd att åtalas om kungen vill åtala mig.
Avvisades från Svenska medalj
Fredrik Mattsson kom till företaget Svenska medalj i Eskilstuna den 4 maj och ville ha hjälp att som amatör prägla 14 medaljer. Hans avsikt var att slipa ned dem och fälla in dem i enkronor han hade gröpt ur. När personalen såg texten togs den i beslag och Mattsson avvisades från lokalerna. Den färdiga medaljen klipptes sönder och överlämnades till Hovet samtidigt som en polisanmälan gjordes av Svenska medaljs vd.
Uppenbarligen fick Mattsson sedan hjälp från annat håll med att färdigställa mynten.
En polisiär knäckfråga
Förundersökningen görs av Eskilstunapolisen med Finanspolisen som, än så länge, informell rådgivare.
-Man kan säga att kriterierna för förfalskningsbrott föreligger i och med att han har bearbetat ett mynt som vid en hastig blick kan tas för en vanlig enkrona. Men sedan finns ju speciella omständigheter, som att han kallar det ett konstprojekt och att han inte tycks ha haft de vanliga syftena med att förfalska pengar. Det kan bli en väldig knäckfråga, säger Finanspolisens biträdande chef Rikard Henriksson till TT.