Foto: Henrik Holmberg/TT

Plockade lösviktsgodis med händerna – misstänks för skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse efter att två personer plockat lösviktsgodis med händerna i en butik på Storheden i Luleå.

Det var vid 13-tiden som en polispatrull fick rycka ut till en butik på handelsområdet Storheden i Luleå efter att ha larmats om ett fall av misstänkt ringa stöld. När man kom fram till platsen visade det sig att två personer hade plockat lösviktsgodis med händerna och stoppat ner godiset i påsar.

Efter förhör kom man fram till att personerna hade för avsikt att betala godiset. Men då ändrades brottsrubriceringen till skadegörelse, eftersom man använt händerna istället för en skopa för att plocka i påsarna.

Betalade för godiset

Hur vanligt är det med den här typen av anmälningar?

– Det är inte så vanligt, jag har nog inte hört talas om det tidigare. Att någon har plockat med händerna har hänt någon enstaka gång, men det är inte ofta det kommer in en anmälan på det.

Eftersom det inte är hygieniskt att plocka med händerna har butiken fått slänga de askar med godis som personerna plockat från.

– Därav kan det bli krav på ersättning, men i och med att det inte fanns något uppsåt är det som sagt svårt att driva en anmälan av den här typen vidare, säger Jenny Blixt.

”Handlar om hur de plockat godiset”

– Det krävs ju uppsåt för att det ska bli skadegörelse och det är tveksamt om det blir så i det här läget. Eftersom att de inte hade något uppsåt så kommer det mest troligt inte att fortsätta utredas, säger Jenny Blixt, jourhavande förundersökningsledare hos polisen.

Vad är det som gör att man bedömer att det inte fanns något uppsåt?

– Det har framkommit i förhör att man inte haft för avsikt att förstöra någonting, de har plockat godis och lagt i sin påse som de sen har betalat för. Men inte gjort det med de avsedda skoporna, så det handlar mer om hur de plockat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.