Foto: Johan Nilsson/TT

Polis som sparkade liggande man i arresten blir av med jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Norrbotten riktade en kraftfull spark mot en berusad och liggande man i arresten i Haparanda. Han dömdes för misshandel – nu står det även klart att han får sparken.

Det var den 9 februari 2020 som det utbröt tumult i arresten i Haparanda efter att en berusad person gripits. Patrullen hade ryckt ut på ett olaga hot och gripandet ska ha skett odramatiskt.

Men i arresten ska den gripne ha tagit av sig en sko och kastat iväg den och träffat polismannen i skrevet.

Dömdes för misshandel

Den gripne ska sedan ha fortsatt smäda polisen verbalt och tumult uppstod. Vid ett skede låg den berusade mannen på golvet och polismannen delade då ut ”en kraftfull spark” mot den gripne.

Händelsen fångades på övervakningsbilder från arresten.

Tingrätten dömde polisen för misshandel och hovrätten fastställde senare domen – med böter på 12 000 kronor som straff.

Får sparken från polisen

Polismannen har nekat till brott och förklarat att sparken utgjorde ett så kallat ”distraktionsvåld för att avvärja en potentiellt farlig situation”.

Nu meddelar polisens personalansvarsnämnd att polismannen får sparken efter händelsen. Två ledamöter var skiljaktiga i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.