Polisförbundet i region Nord vill aktivera polisernas krisavtal när arbetssituationen ser ut att bli ännu mer krävande för poliserna som jobbar vid norska gränsen. Foto: SVT/Anders Öhlund/SVT

Polisförbundet vill aktivera krisavtal för att vakta gränsen: ”Trycket på oss är hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en tuff arbetssituation för de över 100 poliser som bevakar gränsen mot Norge i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Snart förväntas deras jobb bli ännu mer krävande när regeringen inför krav på corona-visum.

– Det skulle vara bra om vi fick hjälp av försvaret med logistik och annat för att bevaka gränsen. Det får ju kollegorna i Dalarna och Värmland men inte vi, säger Mikael Eksholm, ordförande för polisförbundet i region Nord med 1500 poliser.

Trycket för gränspoliserna ser även ut att öka den kommande tiden då Sverige nu inför krav på obligatoriskt ”corona-visum”, alltså ett intyg som visar att man testat negativt för covid-19, för inresande i landet.

Coronaviruset i Norrbotten

Krisavtal skulle ge bättre förhållanden

I och med detta vill polisförbundet i region Nord aktivera polisens krisavtal.

– Trycket på oss är hårt just nu. Att aktivera krisavtalet skulle betyda bättre betalt och att vi får åka till gränsen på arbetstid, säger Mikael Eksholm, ordförande för polisförbundet region Nord.

I videon ovan berättar Mikael Eksholm mer om polisens läge vid norska gränsen.

Detta är corona-visum

  • Från och med lördag (6/2 2021) måste utländska medborgare som vill resa in i Sverige visa ett negativt coronavirustest.
  • Testet får ”som huvudregel” endast vara 48 timmar gammalt. Reglerna gäller alla över 18 år, med ett par undantag.
  • Undantagen kommer finnas för att ”inte försvåra för vaccinationer eller för sjukvården”.
  • Beslutet togs av regeringen efter begäran av Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet