Hör professorn Åsa Engström berätta om hur det är att respiratorbehandlas. Foto: Nellie Andersson/SVT

Professorn om behandling med respirator: ”Sällan behagliga drömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte helt ovanligt att personer i respiratorer drabbas av hallucinationer och mardrömmar, berättar Åsa Engström, professor i omvårdnad, vid Luleå tekniska universitet.

Åsa Engström har gjort studier kring hur det är att vara svårt sjuk och respiratorbehandlas. Hur det är att behandlas med respirator skiljer sig mellan personer, även hur mycket en patient kommer ihåg av tiden är olika.

– Det kan också under och efter tiden vara känslor av overklighet och att man också kan uppleva hallucinationer, mardrömmar och den typen av upplevelser. Dessa kan vara ganska svåra att skilja från om det är verklighet eller inte, säger hon.

Coronaviruset i Norrbotten

– Ofta är det ganska otäcka upplevelser man har, det är sällan man drömmer behagliga drömmar.

”Inte ovanligt att det är krig”

Hallucinationerna kan enligt professorn Åsa Engström bestå av lite olika saker.  

– Det är inte ovanligt att det är krig, att det är någon som skjuts, att det kan vara ganska otäcka saker har jag fått berättat när jag gjort intervjuer.

– Sedan kan det också vara att det är kopplat till saker som hänt, fast de inte upplevs som verkliga. Jag vet att det var en patient som beskrev att han hade haft hög feber och man hade haft öppet fönstren och försökt kyla. Han upplevde att man hade försökt göra honom till en isstod. 

Vad kan en anhörig göra efter att en person i ens närhet vaknat upp efter att ha varit nedsövd?

– Det vi sett är vikten av att på något sätt kunna vara nära, kunna vara hos personen och hålla kontakten till det vardagliga. Nu är det begränsade möjligheter och det måste vi förhålla oss till, men det kan vara så att man till exempel kan koppla upp till en mobiltelefon när det är läge för det och att på olika sätt hålla den kontakten.

Skriv dagbok till anhöriga

Åsa Engström tipsar även om att dagboksskrivande för anhöriga kan vara bra för att patienten senare ska kunna få ett sammanhang över tiden. 

– Nu är det ju väldigt speciellt när det är patienter med covid-19 som intensivvårdas. Då är det inte en möjlighet att ta in saker på samma vis, men dagböcker är av betydelse.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet