Jonas Hedlund, professor vid Luleå tekniska universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Jonas Hedlund, professor vid Luleå tekniska universitet, vad som händer i hjärnan när man boffar drivgas. Foto: Filip Hannu/SVT

LTU-professorn förklarar: Därför är boffningen livsfarlig

Publicerad

Flera butiker i Luleå har valt att införa åldersgräns på produkter som innehåller drivgas sedan Yasmine 14 dog. Gasen innehåller butan och propan och är livfarliga enligt Jonas Hedlund, professor i kemisk teknologi.

Redan i februari gick Luleå kommun ut och varnade föräldrar för att unga boffar bland annat torrshampo, även polisen berättar att de har sett spår av ungas användning när de hittat tomma flaskor utomhus.

Det som skapar ruset är drivgasen men det kan även skada signalerna till hjärtat vilket kan leda till hjärtstopp.

Yasmine dog på skoltoaletten

– Det är jättefarligt. Det behövs inte så mycket av det här så kan det gå väldigt fel, säger professorn i kemisk teknologi vid LTU, Jonas Hedlund.

Rester i lungorna

Butan och propan agerar som lösningsmedel vilket förr i tiden även skapade stora skador för yrkesgrupper.

– Förr i tiden var det många målare som drabbades av nervskador för att de andades in så mycket organiska lösningsmedel.

Utöver skadorna från gasen lämnar torrschampot även skräp i lungorna i form av bland annat stärkelser och oljor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yasmine dog på skoltoaletten

Mer i ämnet