Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Emma Hurtig, huvudprojektledare för Kronandalen, om vad som bromsar in bostadsbyggandet. Foto: Micke Nyberg/SVT

Projekt i Luleås nya stadsdel kan pausas – för dyrt att bygga

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal fastighetsbolag känner stor oro inför de skenande råvarupriserna och den höga inflationen och vill senarelägga vissa produktionsstarter.

Men om projektet pausas så slår det hårt mot bostadsbyggandet och inflyttningen inför den fossilfria industriomställningen.

Kronan och Kronandalen ska bli Luleå största bostadsområde med över 7 000 boende och än så länge är en dryg fjärdedel av projektet färdigbyggt eller håller på att byggas.

”Vi behöver bostäder nu”

Men eftersom ett flertal fastighetsbolag med markanvisningar är inne på att pausa bygget på grund av de höga råvarupriserna, räntestigningen och inflationen så ser det ut om att bostadsbyggandet kommer att bromsas in.

– Det är klart att det är tråkigt. Det är nu vi behöver bostäder inför den inflyttning som krävs inför de gröna industriomställningen och det behöver hända ganska snabbt. Om det blir ett uppehåll, så får vi hantera det, men vi har också andra aktörer som väntar på en markanvisning och komma in och bygga i Kronandalen, säger Luleå kommuns huvudprojektledare Emma Hurtig.

”Ingen katastrof på intågande”

Hon ska nu diskutera den uppkomna situationen med representanter för de fastighetsbolag som vill senarelägga sina bostadsprojekt, främst på grund av prishöjningen av byggmaterial.

– Vi måste ta reda på var de står och hur de ser på sina markanvisningar. Det är politikerna som sedan får avgöra om de ska förlängas eller om andra bolag får markanvisningar. Vi får hantera det här på bästa sätt. Jag ser inte en katastrof på intågande, absolut inte, säger Emma Hurtig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.