Stugägaren Thomas Wirén är ute och går i gammelskogen i Allavaara där gruvbolgag nu ges chansen att provborra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stugägaren Thomas Wirén i Gällivare om beslutet att gruvbolag får provborra mellan naturreservat och världsarv. Foto: Hans Sternlund/SVT

Provborrning nära världsarvet Laponia väcker oro i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget utrymme att väga in höga naturvärden eller kulturminnen när Bergstaten ger tillstånd för provborrningar efter mineraler. Det förvånar ägare av fritidsstugor i ett område som ligger inklämt mellan flera naturreservat och ett världsarv.

Det handlar om ett område som benämns Allavaara 100 och som ligger tre mil nordväst om Gällivare. Området gränsar till naturreservaten Sjaunja och Lina fjällurskog och ligger inte långt från världsarvet Laponia.

Bolaget Kodiak minerals har beviljats undersökningstillstånd för guld, koppar, zink, kobolt och andra mineraler.

Jakten på mineralerna

Sameby överklagade beslutet

Åtta fastighetsägare samt samebyn Unna tjeusj överklagade till Förvaltningsrätten. De är bland annat oroliga för att provborrningarna ska skada naturvärden både i närområdet och de omgivande naturreservaten.

– Vid en eventuell olycka finns det bäckar som kan föra med sig vatten in i världsarvet, säger Thomas Wirén som färdas genom området till fritidshuset i Akkavaara.

Men beslutet i Bergstaten stod fast.

I domen stod att läsa. ”Det som klagandena har anfört angående skyddsvärda områden, påverkan på djur och fauna, renskötseln, kulturminnen samt egendomsskyddet kan alltså inte påverka bedömningen av om undersökningstillstånd ska beviljas eller inte”.

Många steg kvar innan gruva

De bedömningarna kommer i senare skeden ifall det blir aktuellt att söka bearbetningskoncession eller miljötillstånd. Det är många steg innan det kan bli ett tillstånd för en gruva och väldigt få undersökningstillstånd leder så långt.

Thomas Wirén anser att det är ytterligare ett argument för att inte bevilja undersökningstillstånd.

– Varför ska man då prospektera här om det ändå förmodligen inte kommer att bedrivas någon gruvdrift här.

Så öppnar du en gruva – steg för steg

Första steget är att ansöka om ett undersökningstillstånd hos myndigheten Bergsstaten. Det ger innehavaren ensamrätt att kartlägga området och se om det finns brytvärda mineraler.

Om man anser att det finns det är nästa steg att ansöka om en bearbetningskoncession. Då måste man bevisa för Bergmästaren att fyndigheten existerar och att den kan brytas med lönsamhet.

I ansökan ska man också ha med en miljökonsekvensbeskrivning. Utvinningen får inte vara olämplig med tanke på till exempel skyddsvärd natur eller rennäring.

Har man kommit så långt är det dags att ansöka om ett miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen. I fall man får ett tillstånd följer det med villkor för hur mycket det får bullra, damma och påverka miljön i övrigt.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet