69-åriga psykiatrikern Ulf Åsgård har under många år arbetat inom polisen och med gärningsmannaprofiler. När SVT Nyheter Norrbotten når honom har han läst om det misstänkta mordet i Kalix.
– Det handlar tydligen om en ung man så kanske är det en hämnd på en person som begått ett brott som någon inte gillar. Men det kan också bara vara så att man i grund och botten vill göra sig av med liket, säger Ulf Åsgård.
– Det låter som en uppgörelse.
Defensiva och offensiva styckningar
Enligt honom är det väldigt ovanligt med styckmord i Sverige, på sin höjd händer det någon gång om året.
– Det finns i princip två sorter. Det man kallar för defensiv styckning, då man känner att man måste göra sig av med liket. Lik är tunga och om man skär av vissa kroppsdelar blir de lättare att bära.
Defensiva styckningar brukar vara vanligast i missbrukarkretsar, men det finns också så kallade offensiva styckningar, säger Ulf Åsgård.
– Offensiva innebär att man gör det mer rituellt och är ofta förenat med mord på kvinnor. Men grundproblemet är detsamma – man vill göra sig av med liket.
Ung man från Östeuropa
Det var i onsdags som det blev känt att polisen hittat kroppsdelar till en ung man i Kalixälven. Detta efter ett tips av en hundägare som var ute och gick med sin hund när han gjorde fynden, rapporterar Aftonbladet.
Enligt Norrbottens media har man hittills hittat ett huvud, ben och armar. I torsdags berättade polisen att mannen är identifierad, men de ville inte gå in på några detaljer. I dag blev det känt att mannen kommer från Östeuropa.
Dumpar gärna nära väg
Vad tyder det på att kroppen blivit styckad?
– Desperation. Man måste göra sig av med liket och vill snabbt därifrån, säger Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.
Enligt honom är det väldigt vanligt att gärningsmän dumpar en kropp eller kroppsdelar i närheten av vägen.
– Mördare går inte så långt in i skogen utan håller sig ofta på ett tiotal meter. Det gäller även vid styckmord. Om de är ensamma är det ofta krångligt och tungt att dra i kroppen.