En tvådelad bild som visar en byggnad med skylten ”Vuxenpsykiatri” på Sunderby sjukhus. Den andra delen visar Pernilla Nordkvist, divisionschef för psykiatrin,  som intervjuas av SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykiatrin i Norrbotten går in i stabsläge. Pernilla Nordkvist, divisionschef, konstaterar att läget är ansträngt. Foto: SVT/Arkiv

Psykiatrin i Norrbotten går upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Psykatrin i Norrbotten tvingas gå in i stabsläge på grund av platsbrist. Stabsläget gäller från och med fredag 27 september.

– Sedan i fredags har vi haft ett stort inflöde av patienter i förhållande till personal och vårdplatser, säger Pernilla Nordkvist, divisionschef för psykiatrin.

Stabsläget innebär att situationen vid psykiatrin följs upp dagligen då situationen anses ”utmanande”.

I morgon, 1 oktober, stänger dessutom slutenvårdspsykiatrin i Piteå. Det innebär att inneliggande patienter kommer att placeras på Sunderby sjukhus.

Vårdplatserna försvinner i Piteå

– Än så länge påverkar inte det situationen inom psykiatrin men det är klart att vi redan nu måste börja titta på morgondagen och vad det för med sig, säger Pernilla Nordkvist.

När slutenpsykiatrin i Piteå nu stänger kommer det att finnas totalt 26 vårdplatser för hela Sunderbyns upptagningsområde, samt Piteå.

– Det kommer att innebära en hård prioritering av vilka patienter som blir inlagda, enligt en källa till SVT Nyheter Norrbotten.

När det är fullbelagt

Divisonschefen bekräftar ett ansträngt läge men poängterar att under måndagen ska ytterligare åtta platser öppna inom psykatrin i Sunderbyn som får användas när det är fullbelagt i Gällivare och Piteå.

– Vi får omdisponera resurserna, förflytta och prioritera bland patienterna med olika vårdbehov. Vi gör vad vi kan för att undvika överbeläggningar i förhållande till de personalresurser som finns, säger, säger Pernilla Nordkvist.

Behöver bättre larm

Att öppna ytterligare vårdplatser inom psykiatrin är inte aktuellt i nuläget.

– Vi har inte en tillräckligt bra larmkedja för det. Vi håller på att upphandla ett bättre larm som ska göra att personalen också får bättre möjlighet att jobba med rätt saker, säger Pernilla Nordkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.