Facket kräver att staten tar sitt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet att Radiotjänst i Kiruna kan läggas ner, en stor förlust för Kirunas arbetsmarknad. Och nu kräver både facket och kommunen att staten tar sitt ansvar.

Enligt den lagrådsremiss som regeringen presenterade under gårdagen ska Radiotjänst i Kiruna läggas ner om två år. Antas förslaget av riksdagen så försvinner hundratals jobb i Kiruna. Totalt handlar det om 240 tjänster, 120 som jobbar heltid och 120 som jobbar deltid. Att 240 tjänster försvinner från Kiruna motsvarar 1600 jobb i Stockholm, enligt facket.

Jobben på Radiotjänst har bland annat varit viktigt för orten på det sättet att det är en av få arbetsplatser där unga Kirunabor kunnat arbeta.

– Det här är ju ett hårt slag inte bara för oss individer som jobbar här utan för hela staden, för hela kommunen och i längden regionen. Politikerna måste markera tydligt nu att även vi här uppe i landet betyder någonting för Sverige, säger August Tapojärvi, klubbordförande i Unionenklubben vid Radiotjänst i Kiruna.

– Det här är statliga jobb som en gång har lagt till Kiruna så då utgår jag från att de ersätts och för att man pratat om att utlokalisera och ännu har man inte utlokaliserat något till Kiruna. Det tror jag beror på att man vet att det här kommer så då har man förhoppningsvis sparat något väldigt vettigt till oss, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S).

Hon säger att Radiotjänst är oerhört viktig för Kiruna då det är en stor arbetsplats för både män och kvinnor men framför allt för kvinnor. En nedläggning kan få stora konsekvenser för samhället och Kirunas framtid.

Radio och TV-avgiften försvinner och ersätts av en public service-avgift 2019. Det är den största förändringen i den lagrådsremiss som regeringen beslutade om idag.

För Radiotjänst i Kiruna (Rikab) betyder detta att Skatteverket tar över verksamheten från och med årsskiftet 2018 – 2019. Rikab lever kvar, i mindre kostym, under hela 2019 och sedan läggs bolaget ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.