Sunderby sjukhus i Luleå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kunde gnaga sig igenom” – följ med och hör driftchef Torbjörn Körlof om råttproblemen på Sunderby sjukhus. Foto: SVT/Arkiv

Så tar sig råttorna in på Sunderby sjukhus: ”Kan sprida sjukdomar”

Uppdaterad
Publicerad

Råttorna blir allt fler i Norrbotten – framförallt i kuststäderna. På Sunderby sjukhus i Luleå har man tidigare upptäckt råttspillning på vinden och nyligen ett råttbo utmed sopcontainrarna.

– De kan ju sprida sjukdomar, så det är klart att det inte är bra, säger driftchef Torbjörn Körlof.

Sunderby sjukhus har haft råttbesök i och omkring vaktmästeriet sedan invigningen för 26 år sedan. Senast i januari anlitades ett företag som vittjade fällor och i samband med detta upptäckes en råttbo utmed sopcontainrarna.

– Boet var tomt, så det är svårt att veta om de är kvar eller inte, säger Torbjörn Körlof.

Råttor

Kan ta sig in genom väggen

SVT har pratat med en källa som säger att råttorna även tagit sig in i väggpanelen på vaktmästeriet under januari, något som driftchef Torbjörn Körlof inte kan utesluta.

– Vi har tidigare år hittat råttspillning på kallvinden. De kan ta sig in underifrån genom en luftning i skalmuren.

Personalen jobbar kontinuerligt med förebyggande åtgärder. Bland annat finns tio råttfällor och tre giftbehållare utplacerade omkring byggnaden. Varuintaget städas också kontinuerligt.

Industrisatsningarna ger fler råttor

Enligt Kenneth Nordström, servicechef på Anticimex, blir råttorna fler i Norrbotten – framförallt i de norra kuststäderna. Orsaken är i mångt och mycket den ökade tillväxten i området.

– Råttorna är knutna till där vi människor är, där det finns åtkomst till föda och boplats. De norra kuststäderna har nya industriområden och byggnationer som innebär att vi rör omkring och gräver där råttorna i mångt och mycket lever, runt omkring våra avloppssystem.

Råttor kan sprida sjukdomar via urin och avföring.

– De kan också åsamka stora skador på fastigheter, säger Nordström.

Tre bruna råttor tätt tillsammans på ett trägolv i dåligt upplyst omgivning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om råttans skadeverkan och expertens bästa tips för att undvika råttor. Foto: SVT/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor

Mer i ämnet