Foto: Claudio Bresciani / TT

Region Norrbotten ska se över och ”luckra upp” hyrstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regionledningen ska se över och förändra hyrstoppet av stafettpersonal så fort de tillträder formellt i januari, alltså bara tre månader efter hyrstoppet.

– Jag tänker inte sätta hårt mot hårt och riskera patienters liv och hälsa, säger ett av regionråden, Linda Frohm (M).

Den första oktober i år införde Region Norrbotten ett hyrstopp för stafettläkare och stafettsjuksköterskor. En av konsekvenserna av det är att fler vårdplatser vid sjukhusen tvingats stänga på grund av personalbrist.

Revisorer ser risker med hyrstoppet

Regionens revisorer riktar i en ny granskningsrapport kritik mot ledningen för att den introduktionen av stafettpersonal är för dåligt och för att det i princip inte finns några regionövergripande riskanalyser.

Stafettläkare i Norrbotten

Men också för att hyrstoppet kan vara minst lika negativt för patientsäkerheten som stafettläkare och stafettsjuksköterskor som inte ger vården någon kontinuitet.

– Vi kan se att det är en balansgång att arbeta för oberoende av hyrpersonal och ändå leva upp till ett patientsäkert arbete, säger Marita Björman (S), ordförande för regionens revisorer.

Hon fortsätter:

– Därför behöver regionstyrelsen säkerställa att riskanalyser genomförs avseende patientsäkerheten vid en hög andel inhyrda läkare.

”Riskerar liv och hälsa”

Revisorerna anser att stafettfrågan och hyrstoppet främst diskuterats ur ett ekonomiskt perspektiv och inte så mycket hur det påverkar patientsäkerheten. Och den nya ledningen är inne på samma tankegångar.

Blivande regionrådet Linda Frohm (M) vill se över och luckra upp hyrstoppet när nya ledningen tillträder formellt efter årsskiftet, alltså bara tre månader efter beslutet den första oktober 2018. Då kommer sannolikt fler läkare och sjuksköterskor att hyras in.

– Vi hoppas att vi kan bli en så attraktiv arbetsgivare så att vi kan anställa personal själva, men om det inte blir så är jag inte beredd att sätta hårt mot hårt när det gäller hyrstoppet och riskera patienters liv och välmående.

Hon fortsätter:

– Ja, det här får inte drivas in absurdum. Vi kan inte säga till läkare att antingen jobbar man för oss eller inte alls när vi i andra vågskålen har människor liv och hälsa, säger Linda Frohm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet