En person står framför en skylt för Luleå tekniska universitet, omgiven av snö, med universitetsbyggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du rektorn vid LTU där hon bjuder in kulturbranschen till gemensam kampanj mot regeringen. Foto: Randi Gitz / SVT

Rektorn vid LTU vill ha gemensam kampanj riktad till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Nu hotas ljudtekniker utbildning av nedläggning och rektorn vid LTU är kritisk till att regeringen inte skriver upp de konstnärliga prislapparna.

– Kulturbranschen borde göra gemensam sak med lärosäten som har konstnärlig verksamhet säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

LTU har fått ta emot en del kritik och besvikelse sedan det blev känt att utbildningen till ljudtekniker är nedläggningshotad – men Birgitta Bergvall-Kåreborn menar att satsningen från regeringens sida och andra aktörer är för liten i samhället när det gäller kultur.

Kan inte du som rektor försöka hjälpa ljudteknikutbildningen så länge?

– Det har vi gjort de sista tio åren. Det har tillförts stora resurser men det är viktigt i längden att utbildningar håller den budget de har.

Hon berättar att 2021 hade LTU i Piteå ett minus på 40 miljoner kronor som LTU centralt tagit över.

– Trots detta och andra satsningar har ljudteknik fyra år senare ett minus på nästan 9 miljoner igen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Annan syn på prislappar

Lärarna vid ljudteknik vill ha del av mer än de sex mediaprislappar som de får idag, men rektorn förklarar prislappssystemet på ett annat sätt:

– Prislapparna är kopplade till kurser, säger LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, det finns inga prislappar för hela program.

Filosofiska fakultetsnämnden håller sitt möte i veckan och ska sedan föreslå rektorn vilket beslut hon ska ta.

– Jag vill poängtera att inget beslut är taget och jag har det inte på mitt bord än.

Musikhögskolan inte hotad

I och med nedläggningshotet för ljudteknikutbildningen så är många oroliga för att detta är början till att lägga ned hela musikhögskolan i Piteå. Det slår rektorn ifrån sig med kraft.

– Det är verkligen en syn som jag absolut inte delar. Det finns många musikhögskolor som inte har en ljudteknikutbildning och det går bra för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.