LTU har fått ta emot en del kritik och besvikelse sedan det blev känt att utbildningen till ljudtekniker är nedläggningshotad – men Birgitta Bergvall-Kåreborn menar att satsningen från regeringens sida och andra aktörer är för liten i samhället när det gäller kultur.
Kan inte du som rektor försöka hjälpa ljudteknikutbildningen så länge?
– Det har vi gjort de sista tio åren. Det har tillförts stora resurser men det är viktigt i längden att utbildningar håller den budget de har.
Hon berättar att 2021 hade LTU i Piteå ett minus på 40 miljoner kronor som LTU centralt tagit över.
– Trots detta och andra satsningar har ljudteknik fyra år senare ett minus på nästan 9 miljoner igen, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Annan syn på prislappar
Lärarna vid ljudteknik vill ha del av mer än de sex mediaprislappar som de får idag, men rektorn förklarar prislappssystemet på ett annat sätt:
– Prislapparna är kopplade till kurser, säger LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, det finns inga prislappar för hela program.
Filosofiska fakultetsnämnden håller sitt möte i veckan och ska sedan föreslå rektorn vilket beslut hon ska ta.
– Jag vill poängtera att inget beslut är taget och jag har det inte på mitt bord än.
Musikhögskolan inte hotad
I och med nedläggningshotet för ljudteknikutbildningen så är många oroliga för att detta är början till att lägga ned hela musikhögskolan i Piteå. Det slår rektorn ifrån sig med kraft.
– Det är verkligen en syn som jag absolut inte delar. Det finns många musikhögskolor som inte har en ljudteknikutbildning och det går bra för dem.