Madeleine Bengtsson,s huvudskyddsombud Sveriges Lärare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt galet” – hör Madeleine Bengtsson, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare kommentera situationen vid skolan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Svåra symptom av mögelskolan i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Raketskolan i Kiruna utryms på grund av fuktskador. Nu meddelar kommunen att personer som vistats i lokalerna inte riskerar ett förkortat liv – men stora besvär.

Det har rapporterats flitigt om Raketskolan i Kiruna den senaste tiden. Grundskolan, som vanligtvis rymmer cirka 700 elever från förskoleklass till årskurs 9, har både personalbrist och stora fuktskador.

Skolan har skador i tak, fasad, golv och ventilation och en teknisk konsult utreder under februari vilka åtgärder som behöver vidtas. Men det står klart att ventilationen kommer att behöva bytas ut.

Flera drabbade av svåra besvär

Sedan problemen upptäcktes har personal och hela klasser utrymts pö om pö och samtidigt har kommunen erbjudit en hälsoundersökning.

Ungefär hälften av medarbetarna har genomgått den och drygt 23 procent visar svåra besvär. Exempel som listats är bland annat:

  • försämrad astma
  • slemhinnebesvär
  • nässelfeber
  • eksem
  • trötthet
  • huvudvärk

Ungefär hälften visar medelsvåra besvär medan resterande har lindriga.

Expertisen: Riskerar inte död

Drabbade elever har också undersökts och de har visat liknande symptom som de vuxna. Däremot har färre elever uppvisat svåra besvär.

Kommunen är dock tydliga med att den medicinska expertisens bedömning samt forskning visar att det inte ska råda någon risk för sjukdom, förkortat liv eller död att vistas i lokaler drabbade av mikrobiell tillväxt och fuktskador.

I klippet hör du Madeleine Bengtsson, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare kommentera situationen vid skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.