Rivning av bro isolerar byn

Uppdaterad
Publicerad

Kalixforsbron är en by vid Kalixälven mellan Gällivare och Kiruna. Byborna bor på Gällivaresidan och den enda vägen till och från byn är bron över Kalixälven till Kirunasidan. Trafikverket som äger bron avser att riva den om inte någon annan meddelar, före 30 december 2016, att man tar över underhållet av den.

Bron över Kalixälven förbinder den enskilda vägen från byn till allmänna vägnätet.

Det är runt tio hushåll som bor året runt i Kailixforsbron och de riskerar att bli avskurna från omvärlden om Trafikverket gör allvar av sina planer att riva bron.

– Vi har inte rätt att underhålla anläggningar som inte är knutna till det allmänna väg- eller järnvägsnätet, säger Ibrahim Coric enhetschef på Trafikverket.

Men bron finns ju på plats är den inte då knuten till det allmänna vägnätet?

– Det är en bra fråga, men den är inte det. Av någon anledning blev bron kvar efter att den nya järnvägsbron byggdes.

Sannolikt rivs bron

På 1980-talet byggdes en ny bro för järnvägstrafiken över Kalixälven.

Den gamla bron blev kvar och människorna i Kalixforsbron har använt bron sen dess, med tillåtelse från Banverket som nu heter Trafikverket.

– Ja som bybo så betyder den ju allt, jag behöver en färdväg för att ta mig hem och bron är min enda möjlighet att göra det helt enkelt säger Torbjörn Rormark boende i Kalixforsbron.

– Om ni inte hittar en lösning så att bron blir kvar vad händer då?

– Sannolikt blir det så att vi kommer att riva bron säger Ibrahim Coric.

Svårare att bo kvar

Åtta miljoner kronor har Trafikverket beräknat underhållskostnaderna för bron fram till år 2065.

Det finns en vägförening men den har inte någon möjlighet att ta över underhållet och varken Gällivare kommun eller Kiruna kommun har visat något intresse för bron.

Rivs bron över Kalixälven får byborna svårare att bo kvar i byn.

– Det är bofasta som bor i den här byn, det har varit så i 116 år nu. Det var ju uppmanat av dåtida Statens Järnvägar nutida Trafikverket att bo här och verka för att underhålla järnvägsbanan. Det är så det har börjat, de familjerna lever som andra familjer, de har ett behov att ta sig in till stan för arbete, skolor och omsorg men sånt skärs ju av om bron försvinner, säger Torbjörn Rormark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.