På Esrange har själva infrastrukturen för raketuppskjutningarna börjat växa fram i något som de själva benämner som en rymdhamn. Det krävs betydligt större och kraftigare raketer för att få upp satelliter i omloppsbana jämfört med de sondraketer som skjuts upp i dag.
Men det är inte bara byggnader och ramper som växer fram. Även nya raketföretag etablerar sig i en stadig takt. Bland dem finns exempelvis tyska Isar aerospace som redan nu har ett 15-tal personer anställda i Kiruna.
– Vi växer med med ungefär en anställd i månaden och kommer att fortsätta så under framöver. Verksamheten växer och så även personalstyrkan, säger Josef Fleischmann, operativ chef vid Isar.
Rymdeliten på plats
Just nu testar Isar raketmotorer på Esrange men förhandlar samtidigt om att också skjuta upp raketer från platsen i framtiden.
Men möjligheten att skjuta upp satelliter intresserar även andra segment inom rymdbranschen. Rymdinnovationsforum (Space innovation forum)hålls två gånger om året och samlar representanter för såväl rymdteknik som forskning, utbildning och näringsliv.
”Ska stärka hela vårt ekosystem kring rymd”
Den här gången är intresset ovanligt hett och diskussionerna särskilt intensiva.
– Vi kommer att tala om hur vi ska stärka hela vårt ekosystem kring rymd. Här är det många spelare som måste vara med, säger Johanna Bergström Roos, projektledare för RIT, ett projekt för innovationer och tillväxt inom rymdsektorn.