Regeringen vill se satsningar, och en miljard kronor har öronmärkts för att bygga ut infrastrukturen och möjliggöra för Försvarsmakten att skjuta upp olika satelliter i omloppsbana runt jorden. Rymdbolaget SSC har sedan tidigare öppnat för Natostyrkor på Esrange.
Samtidigt har samebyar kritiserat planerna då avfyrningsrampen ska ligga uppe på fjället.
Inom 24 timmar
Försvarsmakten siktar på en första satellit från Esrange – Hemidall 0 – i slutet på 2027 eller början på 2028. Runt 2030 ska den första operativa satelliten förhoppningsvis vara uppe.
I framtiden vill man ha beredskap för att kunna skicka upp satelliter med 24 timmars varsel, säger flygvapenchefen Jonas Wikman.
– Vi har en ambition med Esrange att kunna vara väldigt snabba och vi tror att det är något vi kommer att kunna vara duktiga på.
Försvarsmakten upprättar också ett Space Operations Center i Uppsala varifrån man ska leda satelliterna och skapa sig en rymdlägesbild.
Men redan nästa år är den första satellituppskjutningen planerad. Swedish Space Corporation, som driver Esrange, har slutit avtal med den sydkoreanska rakettillverkaren Perigee och amerikanska Firefly aerospace kommer att leverera den 29,5 meter höga raketen.
”Det finns på bordet”
Chance Saltzman, som också besökte Norge, säger att det finns gott om uppskjutningar som väntar på ”go” och att Esrange är en av platserna som ligger i framkant vad gäller infrastruktur.
Och USA vill gärna utnyttja norra Sverige i framtiden, inte minst inom ramen som Natoallierade.
– Vi har unika relationer med andra länder där vi börjat sätta militära medel på kommersiella satelliter. Det är bara en del av tillväxten, så det finns definitivt på bordet, säger Saltzman.
Flygvapenchefen Jonas Wikman ser inget hinder för amerikanska militära satelliter.
– USA är en extremt viktig samarbetspartner för oss. Vår ambition är ju att på kort tid bygga en rymdförmåga och USA:s stöd och råd i det är jätteviktiga, säger han.