Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emmeli Nybom (S) om att Luleå kommun ska utreda rysk-svenska föreningens kommunala bidrag. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Rysk-svenska föreningen i Luleå kan förlora sitt bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Rysk-svenska föreningen Sputnik i Luleå kan tappa sitt bidrag. Kommunen har inlett en utredning – efter att föreningens ordförande uttalat sitt stöd för Rysslands president.

Förra veckan uttalade sig rysk-svenska föreningen Sputniks orförande Katerina Ekström om kriget i Ukraina till Norr Media. Hon sade bland annat att ”Det är ingen invasion i Ukraina” samt att hon sympatiserar med Rysslands president Vladimir Putin.

– Det var chockerande och ett väldigt gränslöst uttalande från en ordförande i en förening, säger Emmeli Nybom (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Kan bli av med bidrag

Efter detta utreder Luleå kommun om det kommunala bidraget, som för år 2022 låg på 110 tusen kronor, till föreningen. Det handlar om att kommunen i framtiden kan komma att inte bevilja bidrag till föreningen – men kommunen kan också komma att dra tillbaka bidrag.

”Kommer aldrig stödja krig”

Rysk-svenska föreningens ordförande Katerina Ekström avböjer att ställa upp på intervju eftersom hon inte litar på media. Hon berättar dock att föreningen kommer skriva ett brev till kommunen och hoppas att utredningen blir objektiv.

– Jag har aldrig sagt att det är bra att gå in och kriga. Vi kommer aldrig stödja krig. Vi är emot invasion i Ukraina, säger hon och vill inte kommentera om hon fortfarande stödjer eller inte stödjer president Putin.

Föreningen Sputniks mål att är att skapa kontakter mellan rysktalande invandrare och svenskar för att skapa goda levnadsvillkor i Sverige.

Hör Emmeli Nybom (S) förklara varför föreningen kan drabbas när en enskild person uttalar sig i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet