Foto: Barents Observer

Ryssland rustar upp på Kolahalvön

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland rustar upp kärnvapenflottan i norr. Det avslöjar den oberoende nättidningen The Barents Observer i Norge. Upprustning sker trots START-avtalet där både Ryssland och USA har lovat att minska sin kärnvapenarsenal fram till februari år 2018.

Nättidningen The Barents Observer har studerat satellitbilder som visar att det sker omfattande byggprojekt i kärnvapenbaserna på Kolahalvön.

Enligt tidningen visar bilder byggnader som kan kopplas till förvaring av kärnvapen. Tidningen påpekar att bilder visar bara det som är synligt ovanför jord.

De flesta missilerna förvaras under jord, skriver man.

Enligt tidningen finns det fyra baser för kärnvapenförvar på Kolahalvön. Den närmaste ligger cirka 50 mil från Sveriges gräns.

The Barents Observer skriver att Ryssland inte har byggt ut så här intensivt i sina ubåtsbaser sedan 1980-talet.

”Uppgifterna säger egentligen inget”

SVT:s före detta (och snart återvändande) Moskvakorrespondent Bert Sundström tror inte att det finns någon större anledning till oro.

– De uppgifter som publicerats säger egentligen inget om vad som pågår. Man ser att det pågår någon typ av utbyggnad eller upprustning, men vad det rör sig om rent vapenmässigt går inte att säga. Det här är inte bilder från någon amerikansk spionsatellit eller dylikt, utan bilder som vem som helst har tillgång till.

Sundström menar att det sannolikt rör sig om moderniseringar av anläggningarna, snarare än en upprustning av vapenarsenalet.

– Det är inte omöjligt att Ryssland satsar på att expandera sin kärnvapenarsenal, de har sina atomubåtar där i Barents hav. Landet har dock en eftersatt militär och strävar efter modernitet. Att de moderniserar sina ubåtar och anläggningar ska inte uppfattas som aggression. Det är egentligen logiskt, och jag kan inte se att det skulle utgöra något brott mot rådande avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.