Lorraine och Saun fjällturister i Abisko.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är försiktiga” – fjällturisterna Lorraine och Shaun från England befinner sig i ett mycket blåsigt Abisko. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så agerar fjällturisterna i Abisko i det tuffa vädret

Uppdaterad
Publicerad

Fjällturisterna som är på väg ut på vandring från Abisko tar fasta på vädervarningarna och väljer korta utflykter eller att inleda vandringen i lågterräng.

– Man ska väl upp en sväng, men absolut inte upp på kalfjället, säger Jan Martinsson från Stockholm.

Kungsleden från Abisko är en av de mest trafikerade vandringslederna i de svenska fjällen och det var gott om folk i rörelse vid fjällstationen även under tisdagen.

SMHI har varnat för mycket hårt väder i Lapplandsfjällen med vindar som kan närma sig stormstyrka på kalfjället. Regnskurarna på högfjället kan också ha inslag av snö. Uppmaningen har varit att ovana vandrare inte ska ge sig ut i utsatt terräng.

Under den senaste tiden har det varit flera fjällräddningar i Norrbottens fjällvärld. Senast natten mot tisdag blev en kvinna hämtad av fjällräddare från Trollsjön. Detta efter att hon blivit nerkyld i sitt tält under natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.