Så gör Luleå kommun för att minska vräkningarna

Publicerad

Förra året vräktes inga barnfamiljer i Luleå kommun. Och de senaste åren har det blivit färre vräkningar som berör barn, enligt socialförvaltningen. Anledningen är att man har ett nytt arbetssätt sedan 2017.

– När det gäller bostäder har vi tagit ett helhetsgrepp i Luleå där vi har börjat arbeta förvaltningsövergripande, säger Marie Öhman, enhetschef på försörjningsenheten i Luleå kommun.

Socialtjänst samarbetar med stadsbyggnadsförvaltningen

Sedan 2017 har socialförvaltningen i Luleå ett tätare samarbete med stadsbyggnadsförvaltningen när det kommer till familjer eller ensamstående som behöver få hjälp att hitta ett boende eller behålla sitt boende. I klippet ovan kan du höra mer om hur deras arbete fungerar och vilken förvaltningen som gör vad.

– Tillsammans har vi jobbat fram en modell som gör att vi kan stävja att till exempel en barnfamilj kan stå utan boende. Det är ju inte vi som vräker dem utan oftast en hyresvärd som kräver det så vi jobbar ju för att de ska kunna bo kvar eller så hittar vi andra lösningar, säger Marie Öhman.

Lyckades minska de sociala kontrakten

I samband med den nya modellen lyckades man även minska de så kallade sociala kontrakten, alltså där socialtjänsten hyr bostaden till den som behöver, avsevärt. I klippet ovan förklarar Marie Öhman, enhetschef på försörjningsenheten, varför det är så viktigt att gå från ett socialt kontrakt till ett eget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.