Vi träffade Jan Erik Länta som är släkt med Pavva lasse Tourda, den första som åkte sträckan 1884.
– Man ska tänka som att det är en fjällvandring, man måste vara medveten om att det blir jobbigt, men att ta sig i mål är mest en mental grej, förklarar Jan Erik.
Upp till 30 timmar
Närmare 400 åkare från hela världen har anmält sig till årets upplaga som går av stapeln på lördag, och dom allra flesta tar sig i mål.
30 timmar är maxtiden, rekordet är på 8 timmar och 35minuter. Pavva Lasse åkte sträckan ospårat på drygt 21 timmar på breda långa tunga träskidor, något som fick arrangören Wolfang Mehl att återuppliva loppet:
– Jag hörde talas om bedriften från 1884 och tänkte att man borde ordna en tävling med tanke på det stora intresset för ultrasport.
Vilka är det då som lockas till den här typen av tävlingar?
– Man måste ha det i huvudet, man tränar inte genom att åka skidor 22 mil. Det går när du har viljan, målet. Sen är det bara att köra, förklarar Wolfgang Mehl.
Har strategin klar
För Jan Erik Länta som ställer upp för tredje gången är taktiken klar:
– Jag vill försöka göra så bra placering som möjligt. Gå på det jag tror jag orkar, men samtidigt se fram emot att bli trött, det tror jag är nyckeln. Att längta till när det känns som jäkligast, för man vet att det kommer att gå lättare också.
På lördag morgon klockan 6:00 går starten. Dom snabbaste åkarna beräknas vara tillbaka i målområdet på eftermiddagen, medans en del är ute hela natten för att gå i mål senast 14:00 på söndag.