Forskarna föreslår ett system där man låter renarna kalva i hägn men också områdesriktad jakt. Kalvning i hägn kan fungera i vissa samebyar men inte i alla. Och då kan områdesriktad jakt vara ett alternativ. Det har man kommit fram till efter att ha undersökt förekomsten av björn i två samebyar i Norrbotten.
– I andra samebyar kan områdesriktad jakt som riktas mot kalvningsområdena vara ett bättre alternativ än kalvning i hägn. Målet är helt enkelt att sänka björntätheten just i kalvningsområdena, säger Jens Frank, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet som arbetat med att ta fram rapporten.
Stor andel rivna kalvar
I en tidigare studie i dom två samebyar i Norrbotten som nu är aktuella visade att sändarförsedda björnar dödade 334 renkalvar i dom två samebyarna mellan maj och början av juni.
– Och då kunde vi se att varje björn tog i genomsnitt elva renkalvar per säsong. I områden där björntätheten är hög och renhjordarna relativt små innebär det att mellan 20 till 30 och upptill 40 procent av kalvarna varje år kan dödas av björn. Och det är högst kännbart.
Så det behövs åtgärder för att få ner björnpredationen på ren. Det är ställt utom allt tvivel, säger Jens Frank.
Nytt ersättningssystem
Rapporten har tagits fram på uppdrag av regeringen. Och i den förslås också att nytt ersättnings-system. Idag får samebyarna ersättning baserad på hur stor samebyns areal är, oavsett om det finns björn i området eller inte. För en sameby kan förlusterna under ett år ligga på mellan 300.000 och en miljon medan ersättningen ligger på 10.000 kronor per år.
Forskarna föreslår därför ett nytt ersättningssystem som liknar det för lo och järv och som bygger på antalet björn som finns i kalvningsområdena.
– Går man över till ett förekomstbasert system som för det för järv och lo kostar det staten mer pengar. Men å andra sidan kommer ersättningarna att ligga närmare dom verkliga förlusterna, menar Jens Frank.
LÄS MER: Renskötaren: ”Så kan renarna skyddas från rovdjuren”