Foto: Per Larsson / TT

Så mycket kostar gruvslarvet

Uppdaterad
Publicerad

Samhället står för miljonbelopp när gruvföretagen släpper ut gifter – och går i konkurs.

I flera fall riskerar samhället att få betala stora belopp för att städa upp efter gruvprojekt. Här är några av de senare årens mest uppmärksammade fall.

Västerbotten

När ägaren till gruvorna i Blaiken och Svärtträsk försattes i konkurs 2012 fanns det tre miljoner avsatta för att städa upp. Vid de laget var det redan kännt att gruvan läckte stora mängder zink i den närbelägna sjön Storjuktan om inte vattenreningen hölls igång dag och natt. Enbart kostnaden för att rena vattnet är omkring en miljon kronor per månad.

Uppstädningen av Svärtträskgruvan inleddes i år. Där har Naturvårdsverket anslagit 70 miljoner kronor.

Kostnad för staten: 70 miljoner

Norrbotten

Northland Resources järnmalmsgruva utanför Pajala var igång i mindre än två år innan den försattes i konkurs. Idag är framtiden för gruvan osäker. Om den skulle avvecklas finns det drygt 29 miljoner avsatta för att städa upp och ta hand om avfallet på det stora gruvområdet. I förra veckan presenterade konkursförvalteren en preliminär beräkning av kostnaderna för efterbehandling som slutar på mellan 250 och 340 miljoner kronor.

Kostnad för staten: 250 till 340 miljoner kronor.

Uppsala län

Även järnmalmsgruvan i Dannemora försattes i konkurs 2014. Även där saknas det, enligt Riksrevisionens rapport, täckning för 10 miljoner kronor av efterbehandlingskostnaderna.

Kostnad för staten: 10 miljoner kronor

Äldre gruvor

Vid sidan av de gruvor som har varit i drift under senare år finns det 100-tals äldre gruvor där det krävs åtgärder och övervakning under mycket lång tid. Ett exempel är Adakfältet i norra Västerbotten. Gruvverksamheten upphörde 1977 och staten har i flera omgångar satsat 22,4 miljoner kronor för att täcka över området och förhindra omfattande läckage av metaller till vattendrag i omgivningen. Bedömningen är att övervakningen av området måste fortsätta i all framtid och att det också kan behövas nya åtgärder för att skydda miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.