Till vänster bild på Hybrit i Luleå, till höger bild på Mikael Nordlander från Vattenfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Mikael Nordlander vad vätgastestet i Luleå betyder för industrin. Foto: SVT

Så mycket sjönk kostnaden när vätgaslager testades i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Industrins omställning kräver mängder av vätgasproduktion som i sin tur kräver enorma mängder el. Men Hybrits vätgaslager i Luleå kan sänka kostnaderna rejält när fossilfritt stål ska produceras.

SSAB, LKAB och Vattenfall räknar med att producera fossilfritt stål under 2026. Och då blir vätgasproduktionen den stora elboven.

Till 2050 beräknar statliga gruvjätten LKAB att de behöver producera över en miljon ton vätgas och förbruka 70 TWh fossilfri el – per år.

Fossilfri ståltillverkning

Men för att kunna göra det, utan att kostnaderna ska slå i taket, är tanken att man ska kunna använda sig av vätgaslager när elpriserna är höga.

Så mycket sjönk kostnaden

I Luleå har man för första gången testat vätgaslagret i kommersiellt syfte. Resultatet? En avsevärd kostnadsskillnad.

– Vi kunde sänka den rörliga kostnaden med så mycket som 25 procent när elpriset varit ganska lågt och inte rört sig så mycket. Det är väldigt lovande, säger Mikael Nordlander, ansvarig för samarbeten inom basindustrin på Vattenfall.

I klippet förklarar Mikael Nordlander vad testet innebär för omställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet