Delad bild. Till vänster, en person med långt blont hår klädd i en rosa tröja med gröna detaljer. Till höger, en närbild av ett dokument med Polismyndighetens emblem som visar en förundersökningsprotokoll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En kartläggning” – hör Charlotte Hoff, enhetschef på Försäkringskassan, om hur assistanshärvan avslöjades. Foto: SVT/Arkiv

Så nystades assistanshärvan i Luleå upp: ”Lagt pussel”

Publicerad

Anonyma tips om vanvård till Försäkringskassan var startskottet för hur assistanshärvan i Luleå nystades upp. Enhetschefen Charlotte Hoff berättar nu om utredningen.

– Vi har lagt pussel, säger hon.

Under utredningens gång, som togs vid av polis och åklagare, ströks misstankarna om vanvård.

Men Luleå tingsrätt fastställde att grovt bidragsbrott hade begåtts och 11 av de 13 som åtalades i härvan dömdes för inblandning i fallet. Bland annat brukarens pappa och styvmamma.

– En skillnad är att sonen i normala fall hade fått ansvar att betala tillbaka de här 6,5 miljonerna eftersom han var den registrerade arbetsgivaren till sina egna assistenter, säger Charlotte Hoff, enhetschef nationell analys och kontroll på Försäkringskassan.

Ska betala tillbaka miljonerna

Återkravet landade på 5,4 miljoner kronor och Charlotte Hoff är nöjd med vem som ska stå för betalningen.

– Tack vare samverkan med åklagare och polis så är det nu de dömda brottslingarna som får betala tillbaka. Så Försäkringskassan är väldigt nöjda med hur betalningsansvaret har hamnat rätt.

De har överklagat domen

Men ärendet kan få en ny vändning då domen har överklagats. Både av åklagarna, styvmamman, som dömdes till två år och fyra månaders fängelse, och assistansanordnaren, som dömdes till fängelse i ett år och tio månader samt näringsförbud i tre år.

Även brukarens farmor och hennes man, som båda fick villkorlig dom, har överklagat. Nu är det upp till hovrätten att ta beslut om fallet kommer att prövas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.