Så räddar du din kompis från lavinen

Uppdaterad
Publicerad

Trenden att åka utanför skidanläggningarnas pister, off-pist åkning, ökar risken att hamna i en lavin. Men flera av dem som tar risken visar ett allt större intresse för att skydda sig.

–  Intresset för off-pist åkning har ökat och det går hand i hand med trenden att köpa lavin utrustning, säger Jenny Råghall lavintekniker STF Abisko.

Det vanligaste är att man har en lavinutrustning som innehåller en transceiver som är en kombinerad sändare och mottagare av signaler. I normalläget sänder den ständigt ut signaler när den är aktiverad, och skulle en lavin utlösas och någon begravs i snömassorna kan skidkompisarna byta till mottagarläge och därmed  lokalisera personen.

Träna ofta

Det behövs även en sond, som är en pinne för att känna om det är någon som ligger under en lavin och en spade för att gräva.

– Det räcker inte bara att köpa en lavinutrustning, man måste ta fram utrustningen och träna och åter träna, säger Jenny Råghall.

När en lavin går så finns det inte mycket tid att spela på.

– Man får tänka sig in i situationen om ens polare ligger begraven under snön. Då vill man inte att det ska vara första gången man slår över sin tranciver på sök, säger Jenny Råghall.

Kunskap det viktiga

Hon varnar för att utrustningen kan göra att man som skidåkare höjer riskacceptansen. Så det bästa rådet är:

– Se till att aldrig hamna i en lavin och det gör man med hjälp av kunskap. Till exempel genom att gå en lavinkurs, ta del av lavinprognoser, och lära sig identifiera lavinfarlig terräng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.