Tillväxtverkets generaldirektör Elisabeth Backteman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Handlar mycket om att fånga upp de behovs som finns och adresserade dem till rätt aktör” – hör Tillväxtverket om hur de ska stötta Norr- och Västerbotten. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så ska samhället hänga med industrisatsningarna i norr

Publicerad

Det pumpas in pengar i norra Sveriges industrisatsningar och att få samhället att hänga med är en utmaning. Tillväxtverket, som ska styra upp samordningen på nationell nivå, jobbar nu för fullt.

– Samhällsomvandlingen ska gå ganska fort, säger generaldirektör Elisabeth Backteman.

Under veckan besökte generaldirektören Luleå för att träffa turistentreprenörer från Norrbotten.

Syftet var att följa upp de projekt som delvis bedrivs med finansiering från EU:s regionalfonder.

Industriboomen i norr

– Det är jätteviktigt att det finns en statlig närvaro i hela den industriella omvandlingen och den samhällsomvandlingen som följer, säger Elisabeth Backteman.

Ska stötta besöksnäringen

Myndigheten har tagit över uppdraget att stödja industrisatsningarna i Norr- och Västerbotten. De ska samordna arbetet på en nationell nivå för att skapa goda förutsättningar för aktörer med koppling till omvandlingen.

– Samhällsomvandlingen ska gå ganska fort. Det kommer vara många möjligheter men också många utmaningar och här måste vi kroka arm, både på nationell, regional och lokal nivå.

Så jobbar Tillväxtverket

Uppdraget sträcker sig fram till 2026. För 2024 har regeringen avsatt tio miljoner kronor till Tillväxtverket och anslaget väntas öka med ytterligare tio miljoner kronor per år efter det.

I klippet hör du generaldirektören om samhällsomvandlingen – och Swedish Laplands Annika Fredriksson om vilka utmaningar som finns i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet