• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Tofteby är samordnare för Skötselskolan som har tagit fram utbildningen Foto: Privat/Eric Abel/TT

Så ska skogsägarna klara eftersläckningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Efter den stora skogsbranden i Västmanland enades ett stort antal aktörer inom skogsbranschen och tog fram ett gemensamt utbildningsmaterial för hur skogsägare ska hantera eftersläckning av bränder. Nu har kursen släppts gratis för alla som behöver öka sin kompetens.

Utbildningen har tagits fram av nätverket Skötselskolan, som är ett samarbete mellan flera större skogsbolag, skogsägarföreningar, skogsbrukets yrkesnämnd och Skogforsk.

– Det är helt enkelt branschens gemensamma utbildningsverktyg för de som ska jobba i skogen, säger samordnaren Anders Tosteby.

Över 1000 har registrerat sig

Sedan utbildningen om eftersläckning släpptes gratis för två veckor sedan har över 1000 personer registrerat sig på kursen, och nästan hälften har dessutom gjort slutprovet.

– Efter bränderna i sommar såg vi att det fanns ett stort behov av utbildning i och med att många skogsägare har fått ett stort ansvar nu. Därför kände vi att vi måste ställa utbildningen till allas förfogande, det var vad vi kunde göra, säger Tosteby.

– Det skulle kunna vara en utgångspunkt för fastighetsägarnas samarbete med entreprenörerna; ”Om du gör hela den här utbildningen med godkänt resultat, då kan vi lita på att du har kompetensen du behöver”, resonerar samordnaren Anders Tosteby.

Anders Tostebys tre tips inför eftersläckningen

1. Se över din egen utrustning, och gå in med inställningen att arbetet inte är helt riskfritt.

2. Se till att vara informerad och ha en tydlig uppgift från fastighetsägaren om vilken roll du ska sköta.

3. Lär dig hur elden fungerar. Vad händer i en brand när den är till synes släckt och vad kan få den att blossa upp igen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.