På vänstra bilden syns personer som sitter runt ett träbord, en soffa syns i bakgrunden. På högra bilden syns en man som tar sig i pannan. Han har glasögon och randig tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politiker är alldeles för luddiga, menar Anders Sundström som deltar i en studiecirkel för att lära sig mer om politik. Hör vad han och Åsa Möller tycker politikerna kan göra för att bli mer begripliga. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Studiecirkel om politik i Luleå – ska få fler med intellektuell funktionsnedsättning att rösta i valet

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio svenskar med intellektuell funktionsnedsättning röstar inte i riksdagsvalet. FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, i Luleå har nu startat en studiecirkel om politik för att öka kunskapen – och få fler att rösta.

Det finns få undersökningar om hur valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning ser ut. Men i den senaste, som SCB gjorde 2015, framgår det att endast 43 procent röstade i riksdagsvalet 2006.

För att öka kunskapen om politik och förbättra valdeltagandet har studieförbundet Vuxenskolan startat projektet Mitt val. Föreningar i över 100 kommuner har hakat på och nu börjat med studiecirklar i politik.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

– Den här befolkningsgruppen är mer än någon annan beroende av politiska beslut och myndighetsutövning. Det är ett demokratiskt underskott när de inte är med och väljer sina företrädare, säger Kjell Stjernholm, utvecklingsledare vid Vuxenskolan.

Många rädslor

Enligt Kjell Stjernholm handlar det låga valdeltagandet om andra saker än ett ointresse för politik. Förutom att det kan vara svårt att ta till sig och förstå all information finns det även mycket rädsla inblandat.

– Det kan vara rädsla för att göra fel, att det ska synas att man inte kan något, rädsla att rösta på fel parti och av misstag välja något man inte tycker om, eller rädsla för dåligt bemötande i vallokalen.

”Tala klarspråk”

SVT var på besök under en studiecirkel i Luleå som startades av FUB Luleå, för barn och unga med utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning.

– De borde tala klarspråk, säger deltagaren Anders Sundström.

I videon ovan ger han och deltagaren Åsa Möller tips på vad politikerna kan göra för att politiken ska bli mer begriplig.

Detta är FUB

FUB startade som ”Föreningen för utvecklingsstörda barn”. När barnen växte upp blev det så småningom ”För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning”. Den första FUB-föreningen bildades i Stockholm 1952 och idag har FUB länsförbund i varje län, 150 lokalföreningar och cirka 26 500 medlemmar.

Källa: FUB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet