Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) presenterar strategin för att stärka utvecklingen i Norrbotten och Västerbotten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så vill regeringen stärka utvecklingen i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu tagit fram en samlad strategi för att stärka utvecklingen runt de nya industrierna i Norr- och Västerbotten.

Det handlar bland annat om satsningar på bostäder, energi och infrastruktur.

I början av 2023 beslutade regeringen att en samlad strategi skulle tas fram för Norr- och Västerbotten angående nyindustrialisering och samhällsomvandling.

Snabb utveckling

Industriboomen i norr

Anledningen är att att utvecklingen just nu sker mycket snabbt.

– Nyindustrialiseringen i Norrbottens och Västerbottens län gör Sverige grönare och rikare. Den driver svensk konkurrenskraft och bidrar till att stora språng kan tas mot nettonollutsläpp. Genom strategin tar nu regeringen ett samlat grepp för att underlätta industriinvesteringar, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Sju områden

I den nya strategin pekas sju områden ut som extra viktiga. Bland annat bostadsförsörjning och satsningar på infrastruktur.

En av de första insatserna blir att regeringen nu beslutat om att Svenska kraftnät får i uppdrag att planera utbygganden av hur el- och vätgasinfrastruktur kan samplaneras.

– I Sverige bedöms fossilfri vätgas vara den bästa lösningen för att fasa ut fossila bränslen inom flera industrisektorer, inte minst vid järn- och stålproduktion, säger Ebba Busch.

Regeringens utpekade målområden i strategin

Högt tempo genom innovativa arbetsformer

Effektivare miljötillståndsprocesser

Säkrad energiförsörjning

Förstärkt transportinfrastruktur

Utvecklad befolknings- och bostadsförsörjning

Ökad kapacitet och flexibilitet i utbildning samt bättre kompetensförsörjning

Stärkta förutsättningar för kommunal kapacitet

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet