Regeringens beslut – nu får tornedalingarna upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind (MP) anser att det är viktigt att synliggöra den svenska statens övergrepp mot tornedalingarna.

– Vi ska lyfta fram historien och ge förslag på vad som kan leda till försoning, säger hon.

Svenska tornedalingars riksförbund (STR-T) krävde 2016 att regeringen skulle tillsätta en sannings-och försoningskommission och två år senare presenterades en förstudie som kulturdepartementet finansierat.

Och det handlar bland annat om skallmätningar och finskt språkförbud i den svenska skolan.

Övergreppen på minoriteter

”Oerhört viktigt”

Men nu har regeringen bestämt sig för att under våren starta kartläggningen av rasbiologernas framfart i Tornedalen.

Enligt förstudien har 154 personer i sexton samhällen och byar utsatts för skallmätningar och registreringar ända fram till 1952.

– Det är oerhört viktigt att vi synligggör övergreppen, både för att något liknande inte ska kunna hända i framtiden och för att bygga ett nytt förtroende mellan minoriteten och den svenska staten. För det finns djupa sår inom minoritetsgruppen, säger kulturminister Amanda Lind.

Beskedet om att det blir en sannings-och försoningskommission kom efter regeringens samråd med svenska tornedalingars riksförbund och enligt målsättningen ska kartläggningen av övergreppen vara färdig i juni 2022.

Kan komma en ursäkt

Kommer den svenska staten att be tornedaliingarna om ursäkt?

– Vi får se vad sanningskommissionen kommer fram till. Den ska ju både lyfta fram historien och ge förslag på vad som kan leda till en försoning, säger Amanda Lind.

Sannings-och försoningskommissionens slutsatser och åtgärder kommer att beröra minst 70 000 personer i Sverige som talar minoritetsspråket meänkieli (tornedalsfinska).  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergreppen på minoriteter

Mer i ämnet