Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En statlig utredning föreslår en särskild pott på 50-200 miljoner kronor som varje år ska delas ut till kommuner där det bedrivs utvinning av metaller och mineraler. Hör Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) om förslaget i klippet.

Utredning: Mångmiljonbelopp ska delas ut till gruvkommuner

Publicerad

En särskild pott på 50-200 miljoner kronor ska varje år delas ut till kommuner där det bedrivs utvinning av metaller och mineraler.

Det är ett av förslagen i en statlig utredning som presenterades under måndagen.

Det är de pengar som gruvbolag i dag betalar in till staten i form av exempelvis bolagsskatt som ska betalas ut till kommunerna, enligt förslaget.

– Det handlar om alla kommuner som berörs av utvinningsverksamhet. Beloppen som vi har angett bygger på beräkningar som vi har gjort utifrån skatteintäkterna från gruvverksamheter, säger Helén Leijon, statens särskilde utredare.

”Tror det skulle göra skillnad”

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) välkomnar förslaget.

– Jag tror definitivt att det skulle göra skillnad. Det är mycket pengar även om bara 25 eller 50 miljoner kronor skulle gå till Kiruna, säger han.

Det var i mars 2011 som den förra regeringen startade en utredning i syfte att säkra tillgången på ”innovationskritiska mineraler och metaller.”

En del handlar också om att underlätta för utvinningen av sällsynta jordartsmetaller som LKAB vill utvinna ur gruvslagget i Kiruna och Malmberget och om grafit som bolaget Talga vill bryta nära Vittangi.

De metallerna skulle få en särställning i miljöbalken jämfört med andra metaller.

Ska öka acceptansen för gruvor

Ytterligare ett förslag är att stärka dialogen vid prospekteringar.

– Vi föreslår ett extra dialogsteg och att samebyar får ett särskilt bidrag för att kunna delta, säger Helén Leijon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.