Björn som kliar sig mot träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se björnarna – och hör om hur metoden att samla björnhår går till. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Se björnarna klia sig – ska ge fakta om stammen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Björnar kliar sig mot trädstammar och lämnar dna på dem. Länsstyrelsen i Norrbotten är först i Skandinavien med att använda sig av bortkliat björnhår för att inventera antalet rovdjur.

Björnars naturliga vana att gnugga sig mot träd har nyttjats av länsstyrelsen som i en fältstudie testat att använda björnhårsfällor som samlar upp de hårstrån som fastnar på stammarna.

– Pilotstudien med björnhårsfällor var riktigt rolig att arbeta med och gav dessutom intressanta resultat enligt dna-analyserna, säger Rebecca Forsberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen Norrbotten.

Upptäckt nya björnar

Länsstyrelsen har granskat över tio års data från den årliga björninventeringen och kommit fram till att björnarnas kliande är en till hjälp i björninventering.

Testet gjordes på ett område av 754 kvadratkilometer i Jokkmokks kommun.

– Vi har fått dna-träffar på individnivå och därmed hittat nya björnar, säger Rebecca Forsberg.

Totalt fyra björnar har hittats med björnhårsfällorna, som är gjorda av tjära och taggtråd.

– Den här metoden, tillsammans med andra förbättringar, kan bli en del av framtida björninventering i områden där vi tidigare haft svårt att få tillförlitliga data, säger Rebecca Forsberg.

En av björnarna som lämnar sitt dna genom att skrubba sig mot på en trädstam. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

BJÖRNINVENTERINGEN

Studieområdet i Jokkmokk var 754 kvadratkilometer. Totalt var det 35 björnbesök, varav 14 identifierade individer under hela perioden.

Inom studieområdet hittades under hösten 17 individer på dna (hår, spillning och vävnadsprov).

Vid hårfällorna kunde 8 björnar identifieras. Av dem har 3 stycken även hittats via spillning och 1 genom vävnadsprov när den fälldes vid licensjakten 2021. Enligt dna-analysen har 9 björnar i området hittats enbart på spillning, som inte har kunnat identifierats på hår. Det var 4 björnar som hittades enbart på hår.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.