• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som visar en klädaffär. Den vänstra sektionen visar en klädhängare med olika plagg, Den andra visar butikschefen Anna Wikman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur second hand-butiken PMU i Piteå har märkt av att intresset för att köpa begagnat har ökat den senaste tiden – och det ser inte ut att minska inom den närmsta framtiden menar butikschefen Anna Wikman. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Trots bajsblöjor och sexleksaker i påsarna: ”Väldigt tacksamma”

Uppdaterad
Publicerad

Second hand väntas fortsätta växa rejält de närmsta tio åren enligt en rapport från Svensk handel. På PMU i Piteå märker man redan nu en ökning av både kunder och skänkta varor.

– Vi ser nya ansikten varje vecka, säger butikschefen Anna Wikman.

Enligt Svensk handels prognos kommer köpen av begagnade varor växa med 11 procent per år och omsätta 50 miljarder år 2034.

– Vi har sett en ökad kundskara och ett jätteökat inflöde av gåvor och det är vi väldigt tacksamma för, säger PMU:s butikschef i Piteå.

Blivit en mötesplats

Second hand-butiken är enligt personalen inte bara en plats för gamla ting att få nytt liv. De cirka 60 personerna som sorterar de inlämnade varorna består av anställda, volontärer och de som arbets- eller språktränar.

– Det är också en plats där man får mötas och människor får en andra chans, säger Wikman.

Pensionären Aina Lundgren arbetar som volontär och ansvarar för textilier. Hon menar att butiken blivit en samlingsplats med en stark gemenskap bland personalen.

– Och så är det kramar, ej att förglömma, skrattar Lundgren och fortsätter:

– Äldre och ensamma som kommer hit kan fråga om en kram, då säger jag självklart det ingår i priset.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Toppköpen inom second hand

Summan av kategorierna överstiger 100 procent, eftersom många respondenter handlat i flera kategorier under månaden.

Mode (49%)

Möbler och heminredning (35%)

Böcker, tidningar m.m (28%)

Barnartiklar och leksaker (22%)

Hemelektronik (10%)

Sport- och fritidsprodukter (10%)

Skönhets- och hälsoprodukter (9%)

Byggvaror inkl. verktyg (8%)

Tillbehör till bil-, båt, och mc (6%)

Ur, smycken och guld (6%)

Källa: Svensk Handel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.