Oron och stressen är stor hemma hos familjen Poddubnyy i Luleå. Pappa Sergey har fått sitt andra utvisningsbeslut till Ryssland.
Han visar även upp en bild på en inkallelseorder till den ryska armén, med Sergeys namn på, som skickats hem till hans broder. Migrationsverket anser det dock inte klargjort att inkallelseordern är äkta.
– Direkt när jag kommer till gränsen kan armén ta mig och sätta in mig i kriget mot Ukraina. Är det normalt att skicka en person som inte vill gå och döda till Putins armé?
”Ska jag leva med att ha dödat?”
Migrationsverket har avslagit Sergeys ansökan om uppehållstillstånd.
”Inte framfört sådana samvetsskäl som är tillräckliga för att påvisa att eventuell militärtjänstgöring skulle strida mot hans politiska eller moraliska övertygelse och att han därigenom skulle riskera att utsättas för förföljelse”, står det i beslutet.
Sergey har ett ryskt pass då han är född i landet, men han har också uppehållstillstånd i Ukraina. När kriget bröt ut befann han sig i Ryssland för att arbeta.
– Menar de att jag skulle gå och döda och sedan leva med det? Jag har levt med dessa människor större delen av mitt liv i Ukraina, längre än jag levt i Ryssland.
Väntar på slutgiltigt beslut
Det är oklart om det är möjligt för Sergey att återvända till Ukraina, något som han inte heller vill, då han även där riskerar att kallas in till militären.
Hustrun Iryna och sonen Ivan är ukrainska medborgare och får stanna i Sverige enligt massflyktsdirektivet. Familjens hemort är den ukrainska staden Sumy, nära ryska gränsen, där både Sergeys och Irinas föräldrar fortfarande lever.
Familjen väntar nu med stor oro på Migrationsöverdomstolens slutgiltiga beslut.
I klippet ovan får du följa med hem till familjen i Luleå.
Massflyktsdirektivet
Massflyktsdirektivet innebär att du som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Tillståndet ger dig möjlighet att få hjälp med boende, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.
Källa: Migrationsverket