Sergut Belay Worke står med en kamera på en gata i Boden. Även en bild närhon dansar med en kvinnlig asylsökande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håller humöret uppe – möt Sergut Belay Worke som hjälpera asylsökande. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Sergut hjälper Bodens asylsökande in i samhället

Publicerad

Många nysvenskar har någon gång passerat Boden under sin asylprocess. Tur då att staden, där solen aldrig sägs le, bjuder på mycket mänsklig värme.

– Tiden som asylsökande kan vara mörk, säger Sergut Belay Worke.

Efter storstäderna är Boden en av de största mottagningsorterna för asylsökande i landet. I snitt har 800 personer sitt tillfälliga, eller mer varaktiga, boende här varje år.

Den första tiden för asylsökande är ofta tung, när man inte kan språket eller förstår hur samhället fungerar. Det har Sergut Belay Worke egen erfarenhet av.

Norrbotten och kriget i Ukraina

”Inte sitta hemma och oroa sig”

Idag känner de flesta asylsökande i Boden igen henne.

– Det är viktigt att aktivera sig under tiden som asylsökande, att inte bara sitta hemma och oroa sig och bli deprimerad, säger Sergut, som i dag jobbar med asylsökande genom ABF.

Samarbetar med pensionärer

Många aktiviteter bär Serguts signum så som ”Starka kvinnor”, språkkaféer och idrottsaktiviteter. Aktiviteter som ofta anordnas med hjälp av svenska pensionärer.

– Sergut är en riktig drivkraft. Hon började med att dela ut kläder till människor som inte vågade gå ut när de kom hit. Hon är engagerad i alla frågor när det gäller asylsökande, säger pensionären och volontären Elisabeth Åhman.

Vad ger det dig själv att vara volontär?

– Livet blir mycket rikare. Jag skulle inte vilja vara utan den här möjligheten att träffa så många fantastiska människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet