Skatteutjämningen – vinnare och förlorare

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet om det nya skatteutjämningssystemet. Ett system som är tänkt att jämna ut skillnaderna mellan landets kommuner.

För landstinget i Norrbotten betyder regeringens förslag till nytt skatteutjämningssystem ett minus på 532 kronor per innevånare. Totalt handlar det om minst 130 miljoner kronor i minskade bidrag jämfört med tidigare fördelning.

En ovälkommen julklapp för landstinget som redan tidigare beslutat att spara 225 miljoner kronor.

Skatteutjämningsystemet i Norrbotten

Många vinnare, några förlorare

Flertalet av kommunerna i Norrbotten får ett tillskott, framförallt Haparanda, Pajala, Överkalix och Övertorneå. Men det finns också förlorare. Luleå får 711 kronor mindre/invånare vilket innebär drygt 53 miljoner kronor mindre jämfört med tidigare.

Mest kännbart blir det för Jokkmokk som just nu vänder på varje krona. Jokkmokk förlorar 245 kronor per innevånare eller drygt 1.3 miljoner.

Ska minska skillnaderna

Syftet med skatteutjämningssystemet, var när det infördes för 20 år sedan, att utjämna skillnaderna mellan kommunerna i Sverige så att medborgarna skulle kunna får en likvärdig service. Exempelvis när det gäller barnomsorg, skola och äldrevård.

De ekonomiskt starkaste kommunerna i Stockholm och skånekommunerna Lomma och Vellinge skulle därför bidra med mer pengar till de fattigare kommunerna. Som kompensation går nu staten in med en stödmiljard i extra bidrag till dessa kommuner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteutjämningsystemet i Norrbotten

Mer i ämnet