Katarina Sevä, Muonio sameby, säger att Sveaskog skövlat i områden som man tidigare varit överens om att spara. Foto: Hans Sternlund/SVT/Greenpeace

Skogsbruket tar renarnas mat – en livstid innan marker kan användas

Uppdaterad
Publicerad

En katastrof för renskötseln – så beskriver Muonio sameby i Pajala kommun Sveaskogs sätt att bruka skogen.

Samebyn har redan fått överge delar av den traditionella renskötseln och tvingats börja stödutfodra renarna.

Enligt Katarina Sevä i Muonio sameby har stora områden med lavrika marker ersatts med kalhyggen där renarna inte kommer att kunna beta igen under hennes livstid.

Hon ser heller inte att förutsättningarna kommer att bli bättre. Inom samebyns område finns det 101 aktuella avverkningar som är anmälda till Skogsstyrelsen under de senaste fem åren.

Huggit skogar som skulle sparas

Enligt Katarina Sevä i Muonio sameby har Sveaskog tagit mindre hänsyn till samebyns önskemål och vädjanden sedan det statliga skogbolaget slutade med samråden med samebyn för tre år sedan.

Orsaken var att Muonio inte räknas som en så kallad koncessionssameby. Då krävs inte samråden enligt reglerna för certifieringen, FSC.

– Efter att de tog bort våra samråd har de huggit skogar som vi tidigare var överens om skulle sparas. Och detta i väldigt snabb takt, säger hon.

Avböjer dialog: ”Helt på Sveaskogs villkor”

Sveaskog har erbjudit dialogmöten i stället för samråd, men detta har Muonio sameby tackat nej till.

– Det skulle ta bort fokus från att de tog bort samråden där vi faktiskt har något att säga till om. Dialogmöten sker helt på deras villkor.

Koncessionsrenskötsel

  • Koncessionsrenskötsel är en form av renskötsel som tillämpas i Torne- och Kalix älvdalar i Norrbottens län där även icke-samer får äga skötesrenar. Själva koncessionen (tillståndet innehas dock alltid av en same).
  • Muonio sameby anser dock att man tillämpar samisk renskötsel enligt urminneshävd och vill bli klassad som en skogssameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.