Undervisning saknas – ändå får eleverna i Gällivare betyg i musik och hemkunskap

Uppdaterad
Publicerad

Vid en tillsyn upptäckte Skolinspektionen att kommunen inte tillgodoser alla elevers garanterade undervisningstid.

Nu kräver Skolinspektionen åtgärder av Gällivare kommun för att rätta till brister i undervisningstid i ämnena musik och hemkunskap.

Bristen på undervisningstid innebär att alla elever inte ges likvärdiga förutsättningar till kunskap och utveckling menar Skolinspektionen.

– Det har under en lång tid varit svårt för Gällivare kommun att kunna rekrytera lärare i praktisk-estetiska ämnen säger Jenny Johansson Jänkänpää (MP) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Inte förenligt med skollagen

Oppositionspolitikern i barn- och utbildningsnämnden Eva Alriksson (M)  är kritisk över att elever inte får den undervisningstid de har rätt till.

Hon säger att det inte är förenligt med skollagen.

– Det finns exempel där musikundervisningen inte ges alls överhuvudtaget. Det finns elever som skulle ha haft betyg i musik och inte ha haft musikundervisning. För mig framstår det här inte som lagligt.

Föregående betyg gäller

– Har man inte haft undervisning i musik då gäller det föregående betyget eftersom elevens kunskaper varken har försämrats eller förbättrats, har man haft undervisning så får man ett nytt betyg säger David Väyrynen (V) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Skolinspektionen kräver svar på hur kommunen ska avhjälpa bristen på undervisningstid i ämnena musik och hemkunskap.

Eleverna får ta igen förlorad tid

Kommunens lösning är att eleverna ska få fler timmar under de kommande terminerna för att hinna ikapp den undervisning som de inte har fått.

– Eleverna kommer att få ta igen den tiden man har missat, för det är väldigt viktigt att elever får den undervisningstid de har rätt till säger Jenny Johansson Jänkänpää (MP) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.